Ljuvlig Fikonpaj...
Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
150 gr smör
2½ msk florsocker
1 msk vatten
Fyllning:
100 gr torkade fikon
1½ dl portvin
100 gr mandelmassa, riven
50 gr smör
1 dl strösocker
3 ägg
½ dl vetemjöl
Gör så här:
- Skär fikonen i mindre bitar, lägg i en liten skål.
- Häll över portvinet och låt dra –OBS, gärna över en natt.
- Knåda ihop pajdegen, tryck ut den i en smord pajform, 27 cm diam.
- Nagga degen och låt stå kallt 30 min.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Låt fikonen rinna av –spara portvinet de legat i.
- Rör samman smör och socker.
- Tillsätt mandelmassan.
- Rör i äggen –ett i taget.
- Rör i mjölet och 1½ msk av portvinet.
- Grädda enbart pajskalet ca 10 min, nederst i ugnen.
- Bred därefter ut smeten i pajskalet och lägg på fikonen.
- Fortsätt grädda pajen nederst i ugnen, 200 grader ca 25-30 min.
- OBS! Täck över pajen mot slutet, eftersom den snabbt får färg.
- Serveras med vispad grädde som smaksatts med lite av det använda portvinet.
Pajen kan frysas.
(Från Hemmets Veckotidning, dec. 2009)
Senaste kommentaren
Hej Carina, förlåt för sent svar -såg inte din kommentar förrän idag!
SAGA krävde ingenting av mig -frågade endast om de fick göra ljudböcker av mina fysiska böcker. Mvh Cherstin Juhlin
Hej är intresserad av att höra dina åsikter om Saga Egmont. Vad kräver de för att ansluta din bok?
Kräver de lektör och redaktärslädning?
Vad är positivt med Sag?
Du är så klok, vaken och varm.
Aha......, denna kan bli spännande.
Ser fram emot att läsa den